Μόλις τελείωσε ο μήνας του πράηντ, μήνας που συχνά διχάζει τις αναρχοκουηρ ψυχούλες μας.
Παζαρεύουμε:
– Το θεσμικό πράηντ είναι μία καπιταλιστική αφομοίωση. Είναι χάινεκεν και μπακάρντι, δήμος αθηναίων και ωνάσης, είναι μονοθεματικό, έχει ροζ μπάτσους, και όταν τελειώνει γυρίζουμε στη ντουλάπα μας.
– Μα είναι ακόμα ριζοσπαστικό, είναι ακόμα ενδυναμωτικό και πρόστυχο να παρελαύνουν πούστρες και τρανς στην Σταδίου!
– Μπορούμε να συμμετέχουμε στο πράηντ αλλά υπονομεύοντάς το, αποπλανώντας το, μολύνοντάς το με τα δικά μας περιεχόμενα.
Ίσως να μας έχουν κουράσει λίγο αυτές οι φάσεις-αντιφάσεις, ίσως να φανερώνουν μια αμηχανία μπροστά σε κάτι που μας ξεπερνάει.
Σε καμία περίπτωση δεν έχουν εκλείψει η ομοφοβία και (ειδικά) η τρανσφοβία, θα ήταν όμως δύσκολο να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ.
Έχουν κατοχυρωθεί δικαιώματα, μας βλέπουμε πιο συχνά στους δρόμους και στο νετφλιξ, είναι πια περισσότερο ταμπού οι πιο κραυγαλέες σκουπιδιές στον mainstream λόγο.
Όσο καίγεται ο κώλος μας, παίρνει φωτιά ο αγώνας μας.
Όταν ο Μπακογιάννης μας δίνει τις ευλογίες του, το πασοκ κάνει rebrand τον ήλιο του σε ουράνιο τόξο (true story) και τα lgbt σύμβολα πωλούνται στα tiger, ποια είμαστε; τι φουντώνει τη φωτιά;
Κουήρ!
Τι είναι κουήρ; πονεμένη τσούλα/ λεξούλα και αυτή. Οι μεγάλες μάγισσες του κουήρ θα σου ψιθυρίσουν ότι το κουήρ δεν είναι πολιτική ταυτοτήτων, δεν είναι το άθροισμα του λ, του ο, του α, του τ, του κ, του ι, ούτε μάρκα σε μπλούζες είναι, δεν μπορείς να το φορέσεις. Είναι αυτό το ανώμαλο που πάει κόντρα στη νόρμα, λένε, αυτό που πάντα διαφεύγει, λένε, αυτό που κινείται στο όριο, το ανείπωτο, το αχαρτογράφητο. Χώνεται σε καταλήψεις, μπάχαλα, δημιουργεί ρωγμές στην σισετεροκανονικότητα του αναρχικού χώρου, διαχέεται στα πάρτι, τα αράγματα, τις φιλίες, στο σεξ. Δεν είναι ουσιαστικό, είναι ρήμα: κουηρεύω, δεν “είμαι” κουήρ. Οι αναρχοκουήρ ψυχούλες μας ακόμα λυσσάνε με επιθυμία για ελευθερία, καύλα, κοινότητα που τα στόματά μας δεν μπορούν να αρθρώσουν ακριβώς.
Τι θα κάνουμε με όλα αυτά;
Ε, δεν ξέρουμε. Εμείς πάντως θα κάνουμε αυτό το κουήρ διημεράκι.
Για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να συναντηθούμε και να περάσουμε καλά, να εξαπλώσουμε την χαρούμενη ατμόσφαιρα των καταλήψεών μας, και να κουηρέψουμε και λίγο την νομική!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΑΣ 1
all day – θα υπάρχει μπαρ με αλκοολούχα και μη, η έκθεση cis-σκέψεων σπονσορντ μπαι ας και piercing + stick n poke session από διάφορα κουηρ καλλιτεχνά
14:00 – καφενείο + DIY κουρείο
18:00 – graffiti jam, φέρτε τα δικά σας χρώματα!
18:30 – παρουσίαση “Ευτυχία & Κουηρ Πολιτικές” της Sara Ahmed
20:00 – προβολή ντοκιμαντέρ “Καλιαρντά” + συζήτηση
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΑΣ 2
16:00 – workshop “πώς να κάνεις make up στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη”
18:00 – πούστικο, τρελό αραγματάκι και κους κους
21:00 – προβολή “η επίθεση του γιγάντιου μουσακά” + καραοqueer μπαράκι
*Σε περίπτωση που κάποιο άτομο σας παρενοχλήσει, σας προσβάλλει ή σας κάνει να νιώσετε άβολα μπορείτε να απευθυνθείτε στα άτομα πίσω από το μπαρ ή στα άτομα που θα φοράνε φωσφοριζέ βραχιολάκια.
**Ο χώρος του προαυλίου, του στεκιού και του κυλικείου βρίσκεται σε ισόγειο και είναι προσβάσιμος με ράμπες και στο κυλικείο υπάρχει ευρύχωρη, gender-neutral τουαλέτα που διαθέτει βοηθητικά στηρίγματα.
***Με πρόταγμα-στόχο μία λιγότερη βίαιη σχέση με την τροφή, θα θέλαμε η εκδήλωση να είναι vegan space. Δηλαδή να μην φέρετε μαζί σας μη-βίγκαν φαγητό/ποτό. Θα έχουμε εμείς διάφορα βιγκαν σνακς.
****Τα πίρσινγκς και τα ταττού θα είναι με ελεύθερη συνεισφορά. Θα γίνεται ενημέρωση για το κόστος των υλικών. Το μπαρ θα λειτουργήσει με ελεύθερη συνεισφορά την Παρασκευή και προτεινόμενη το Σάββατο. Τα έσοδα θα διατεθούν για τα έξοδα της εκδήλωσης, την οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών και για ιατρικά έξοδα τρανς και κουηρ ατόμων.
***** Μας έχουν κουράσει οι κάμερες που μας καταγράφουν και μας φακελώνουν ή ανεβάζουν τις φάτσες μας χωρίς τον έλεγχο ή την συγκατάθεσή μας. Προστατεύουμε τους χώρους και τα παρευρισκόμενα και δεν τραβάμε φωτογραφίες ή βίντεο. Ένα άτομο της συνδιοργάνωσης θα τραβήξει λίγες φωτογραφίες (χωρίς να φαίνονται πρόσωπα) για αρχείο.
Καλιαρντά, (δ)ιαθεματική & ατομικότητες